The Blame Game

Det börjar framgå med all önskvärd tydlighet att läget i den ryska ekonomin förvärras dramatiskt. Det är något jag varnat för i början av oktober, i början av november och senast i fredags. Sedan i fredags har den ryska reporäntan chockhöjts till 17%, vilket enbart lugnade marknaden i två timmar medan rubeln fortsatte falla.

För att sammanfatta det viktigaste från ovanlänkade inlägg, en ekonomi faller inte linjärt utan exponentiellt. Förloras förtroende för marknaden stoppas investeringar och pengar flyr vilket snabbt försämrar krisen. Det enda som går att använda är Rysslands reserver, men de kan försvinna förvånande fort då de behöver rädda alla de viktigaste företagen och banker vars lån kan ha blivit dubbelt så dyra medan deras värde och inkomster faller. Exempelvis fick man plöja in 55 miljarder rubel i Rosneft i oktober. Visst är inte Ryssar så oroliga för en finanskris säger de själva. Det är sant att de är ett kärvt folk, men det går inte att driva en ekonomi på karghet.

Den mest intressanta aspekten är hur en eventuell finanskris kommer att förstås och säljas i Ryssland. I ryska militärteoretiska alster beskrivs hur ekonomiska maktmedel är en av de viktigaste medlen i 21-talets krigföring. Ett konkret exempel är hur man kan åsamka ett land en stor stadsskuld som försämrar landets ekonomiska utveckling. Detta bör läsas som en referens till finanskrisen 1998 då Ryssland fick en enorm stadsskuld som man gjorde sig av med, nästan i panik, när oljeinkomsterna började flöda 2003. Det är så händelsen, bland vissa, har blivit konstruerad i efterhand.

Detta knyter in med vad en skärpt FOI-forskare förklarade för mig att i Ryssland tror man inte att saker bara händer. Med en konspiratorisk världssyn som inte accepterar komplexitet förväxlar man att utkomst med intention. Det är del av varför man inte kan acceptera färgrevolutionerna, arabiska våren och senaste revolutionen i Ukraina som folkliga och spontana revolutioner. Man ser att Väst stödde/erkände revolutionärerna, atllså drar man slutsatsen att det måste vara Väst som skapat det. I detta finns en stor grad av att “genom sig själv känner man andra” då Ryssland själva spenderar mycket energi på destabilisering (se FOI:s pinfärska rapport).

Det senaste halvåret har Putins blivit mer och mer aggressiv och tydlig hur man ser sig själv i en systemkonflikt med Väst. Mest illustrerande är när Putin sade att ifall Ukraina inte hade hänt, hade Väst hittat på något annat sätt att ge sig efter Ryssland. I ljuset av detta är det ingen lågoddsare vem som kommer att få skulden för denna finanskris. I morgon håller Putin en större presskonferens där krisen, Ukraina och omvärlden kommer behandlas. Trailern ger en god aning om vad som kommer sägas:

Det är Väst (EU och USA) som kommer att få skulden. Det är USA som sammansvärjat med OPEC att bryta den ryska ekonomin. Ifall man då från ryskt håll ser att omvärlden ökar sina åtgärder mot Ryssland, ser de sig nödgade att svara. Här kommer frågan hur detta påverkar Sverige.

I en väldigt intressant intervju säger Polens försvarsminister att den militära aktiviteten i Östersjön saknar motstycke. Mest intressant är när han poängterar att huvuddelen av denna aktivitet riktar sig mot Sverige. Detta går tvärtemot den svenska självbilden att vi ligger på behörigt avstånd från Ryssland och är ointressant.

Snarare är Sverige högintressant då en av de viktigaste ryska strategiska målen kring Östersjön är att hålla Sverige borta ur NATO, men även att motverka Sveriges påverkan i den politiska konflikten med Ryssland. I den har Sverige varit drivande för sanktioner samtidigt som man går i bräschen för att kritisera rysk repression och stödja demokratirörelser. I det avseendet är vi i frontlinjen i denna kamp.

Det är något man bör ha i åtanke då enligt gällande takter kan en rysk ekonomisk kollaps snarare handla om månader än om år, medan en ordentlig förstärkning av det svenska försvaret kan ta decennier snarare än år.

10 thoughts on “The Blame Game

 1. Väl skrivet. Personligen är jag något mer pessimistisk i synen på tidsaxeln. Kollapsen och det därpå följande sönderfallet kan inträffa inom dagar och veckor – att det infaller senast slutet av januari/mitten februari är inte otänkbart. Även om sönderfall alltid åtföljs av extrem turbulens såväl inrikes som internationellt – den farligaste tidpunkten – bör man vara medveten om att efter sönderfall kommer återuppståndelse och associerade kreativa möjligheter. Ett trasigt Ryssland är inte bara en fara, det är också en dignande marknadsplats. Givet Rysslands historia är ligger det nära till hands att frukta en sämre nyordning snarare än en demokratisk sådan för vilken det inte finns särskilt mycket grogrund – men det är nästa huvudvärk.

  Noterar även att din skrivning “genom sig själv känner man andra” också är relevant för hur Ryssland formulerar narrativ: “genom sig själv beskriver man andra”, dvs att subjekten byts ut i propagandaspinnet: t ex “Ukraina sköt ned MH17 med en BUK-missil”.

  1. Tack! Ja, jag instämmer i farhågan att det kan gå riktigt fort. Speciellt som det såg ut igår, men nu har det stabiliserats lite idag. Mer generellt så har man vissa åtgärder kvar att ta innan hela ekonomin skenar, men som jag försöker belysa så kan alla vara lite värda om ekonomin skenar och ingen av dem biter (som reporänta-ökningen).

   Det är, som du säger, också en fråga vi behöver fundera ordentligt på. Hur kan ett sönderfallet Ryssland se ut? 83 regioner, 10,000 kärnvapen, nationalism och väldigt stora väpnade styrkor… Oroande.

   1. Misstänker att stabiliseringen beror på kortsiktig spekulation. Vid snabb vinsthemtagning, provocerat av minsta lilla negativ nyhet, lär det sticka iväg igen. Betänk också att stora skaror nu har omsatt sina likvida tillgångar till fasta, med motsvarande värdeminskning. Svårt att äta eller handla med en 55-tums platt-TV 😉 Det betyder att den privata överlevnadsmarginalen är förverkad och nästa anhalt blir omfattande social oro. Jag ger det två-tre veckor, tops.

 2. När jag tittade på teasern inför morgondagens tal som ju är ett dekabristtal får man en påminnelse om vad som hände för 202 år sedan http://sv.wikipedia.org/wiki/Dekabristupproret

  Men, det som sannolikt händer i morgon är att ryska riksbanken kommer att minska utlandsreserven ytterligare före talet genom att stödköpa rubel, dessutom kommer statliga företag att stödköpa aktier som de gjorde idag. Det ger dock bara lindring för stunden, fallet kommer att fortsätta. Det går inte att planera för vad som kommer att hända den närmaste tiden, bokstavligen “alla optioner ligger på bordet”. Ett problem är givetvis att Putin och hans näsrmaste kar rudimentära kunskaper om hur ekonomi fungerar – det är mer “Idi Amin- beslut” som gäller.

  Det som är säkert är att det kommer att bli hög inflation som i sin tur kommer att erodera Putins popularitet. Något måste ge vika under det närmaste halvåret, frågan är vad?

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s