Juletid och boktips

Juletid är förhoppningsvis julefrid. Ifall ni är som jag och aldrig hinner avsluta den där bokhögen kan juletiden vara precis den möjligheten. Själv har jag de senaste månaderna börjat trava böcker till den mån att de omöjligen kommer att kunna läsas i julstöket, men jag tänkte dela med mig av lite lästips.

Som jag var tydlig med till mina studenter är det inte viktigt att bara läsa mycket på sitt ämne utan även att läsa brett. Här kommer således ett blandat urval.

Ryssland – First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia’s President, Putin, Gevorkyan et al (länk).

Det har florerat en hel industri av “Inne-i-Putins-huvud”-böcker, menScreen Shot 2014-12-21 at 14.44.54 de flesta av dem är ganska långt ifrån Putins huvud. Denna boken är baserad på ett flertal långa intervjuer med Putin om hela hans liv vilket inkluderar hans uppväxt i KGB, i politiken i St.Petersburg och sedan i Moskva. Jag tycker den svarar väl på många frågor bland annat på hur formativt tiden i Petersburg var jämfört mot den för flitigt upprepade KGB-bakgrunden. Samt så är förstahandskällor är ofta de mest läsvärda.

Ryssland II – Moscow in Movement: Power and Opposition in Putin’s Russia, Samuel Greene (länk)

Screen Shot 2014-12-21 at 14.52.33Sam är direktör för King’s Rysslandsinstitut och även fast jag gillar honom så gillar jag honom inte så mycket att jag gör en skamlös kampanj för hans bok. Han har de senaste tretton åren bott i Moskva och undervisat i proteströrelser och detta är den första större djupgående studien av proteströrelser i Ryssland. Istället för att upprepa de vanliga omdömena som “det finns inget civilsamhälle i Ryssland” och “folket är apatiska”, går han djupare och undersöker fallen då civilsamhället engagerats och under vilka omständigheter folk verkligen tar till gatorna. Något vars betydelse att förstå ökar kvickt i dagens omvärldsläge.

Strategi – Strategy: A History, Lawrence Freedman (länk)

Nästa bokrekommendation kommer också från King’s, men det är likaledes inte heller för att jag vill framhäva personen ifråga (bland annat tyckte jag Freedman har gjort ganska dåligt ifrån sig i förhållande till Ukraina). Detta är dock en definitiv guide från den klassiska till den moderna strategin där intressanta delar av affärsvärldens förståelse av strategi har ägnats en hel sektion. Hans användande av Mike Tyson’s “Everybody’s got a plan until they get punched on the mouth” har nog gjort uttrycket förevigat. En eventuell utmanare som innehåller hela den moderna strategins historia (Napoleon och därefter) med egna reflektioner från Balkan, Afghanistan och Irak är General Rupert Smith’s The Utility of Force.

Ekonomi – The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies, Brynjolfsson och MacAfee (länk)

Screen Shot 2014-12-21 at 14.58.15I denna bok behandlar författarna de omfattande förändringarna mänskligheten står inför. Bland annat står automatisering och robotik inför avsevärda framsteg. Vad händer när 3,6 miljoner amerikanska taxichaufförer blir utan jobb på grund av autonoma bilar som redan börjat rulla på våra gator? Kommer våra samhällen bli mera polariserade när en avsevärd mängd människor tappar jobbet och hamnar på “fel sida” teknologiska innovationen?

Historia – A Little History of the World, E.H. Gombrich (länk)

“The past is never dead. It’s not even past” är en sak som är förbaskat viktigt att förstå. Denna boken kvarstår den mest geniala förpackningen av världens historia på få sidor och på ett attraktivt vis. En alternativ rekommendation är Henry Kissinger’s Diplomacy som är starkt grundad i historia och mer inrktiktad på säkerhetspolitiken. Dock är den inte nära att överträffa Gombrich i skicklighet.

Försvarspolitik – Försvarsmaktens underlag till försvarspolitisk inriktnings-proposition 2015 (länk Bilaga 1)

Sverige står inför ett nytt Försvarsbeslut vilket känns som det viktigaste sådana sedan muren föll. 2004 bestämde vi oss för att avskaffa all nationell försvarsplanering och satsa på expeditionärt försvar, 2009 tog vi samma organisation om gav den i uppdrag att göra lite hemma också. Förutom den enorma underfinansiering som gjort att IO14 blivit IO23+ och riskerar att förkastas så är frågan hur relevant organisationen är för dagens och för morgondagens hot. Ovanstående är Försvarsmaktens underlag för den bedömningen och rekommenderas.

Resa – Georgia: In the Mountains of Poetry, Peter Nasmyth (länk)

Screen Shot 2014-12-21 at 15.22.08En fascinerande berättelse om Georgien som kombinerar både dess klassiska historia med personliga upplevelser när dess nutidshistoria skrevs innan och efter Sovjetunionens fall, tillsammans med kultur och poesi och med en touch av en ren reseguide då kapitlen är geografiskt uppdelade, rekommenderar jag varmt ovanstående bok. Med tillhörande besök i Georgien såklart.

Jag ska faktiskt sträcka mig så långt att skicka med några skönliterära rekommendationer. Dock utan motivering, men några av mina favoritböcker som jag hoppas kan giva intresse i julstugan är:

A Hero of Our Time – Mikhail Lermontov
Elegance of the Hedgehog – Muriel Barbery
Krig och Fred – Leo Tolstoj
I Served the King of England – Bohumil Hrabal

…men jag då? Min jul ser ut som nedanstående. God jul på er alla, hoppas ni finner ro under ledigheten och kul att ni följer med här på bloggen!

IMG_0236

2 thoughts on “Juletid och boktips

  1. Tack för tipsen. Juletiden är snart över men jag kommer att läsa en del. Om det blir bara en då satsar jag på “Diplomacy”, skulle lycka vara mig trogen vän då är det “Georgia” som följer.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s