Rysk intervention i Ukraina del 8: Marknader och militärer

Under måndag förmiddag kommer rapporter att ryska börsmarknaden faller uppemot 11% och rubeln gör sitt lägsta någonsin mot dollarn. Aktierna för energijätten Gazprom, som har länge varit på krisande fot, har nu sjunkit med 15% inför möjliga energioroligheter.

Som svar genomförde ryska centralbanken en paniksänkning av räntan och spenderade sedan 10 miljarder dollar för att parera rubelns fortsatta fall. Värre förväntas det bli när USA öppnar sin börs klockan 2.30 GMT.

Uppdaterat 13.59 (GMT) – Guardian rapporterar att mer än £34 miljarder har tappats på företag listade på ryska börsen som nu är nere på -12%.

Screen Shot 2014-03-03 at 13.44.16Dock kommer samtidigt rapporter om att Ukrainas Hryvnia även faller rekordlågt. Detta ter sig naturligt då Ukrainas ekonomi är väldigt nära sammanbunden med den ryska. Detta är en av ursprungsanledningarna att det var dåligt att gå nära Ryssland istället för EU i första läget, då den stundande ryska ekonomiska krisen skulle påverka Ukraina.

Screen Shot 2014-03-03 at 13.44.22

Det är bland annat denna utveckling som fick mig att dra en felaktig slutsats vid krisens början. Den ryska ekonomin är ett enormt problem i ett 5-10 års perspektiv då moderniseringen som behövs när energiinkomsterna slutar komma, har uteblivit. Trots att Ryssland har en nästan obefintlig statsskuld är man svagt ekonomiskt och frasen “en koloss på lerfötter” gör sig påmind, och några sanktioner har fortfarande inte införts.

…men en mycket intressant punkt som jag fick påpekad via Twitter är att det senaste åren har President Putin byggt upp guldreserver för 44 miljarder dollar, vilket är en av de största samlingarna i världen och väldigt praktiskt en dag som denna då alla valutor sjunker men guldpriset stiger. Det gör inte Ryssland rikt men det bygger resiliens, hur stor är Sveriges guldreserv?

Det är ett tydligt ryskt vägval i sina prioriteter. En stundande ekonomisk kris och eventuell kollaps i det långa loppet kontra skydd av sitt inflytande i delar av Ukraina, det senare valdes.

Hur mycket ekonomin smärtar Ryssland är en av de viktigaste förmågorna som påverkar detta skeende och måste hållas under uppsikt. Dock har meningsfulla motåtgärder än uteblivit och Västliga marknader går också för närvarande back på dessa händelser.

Nästa utveckling att belysa är en eventuell stundande ledarskapskris i den Ukrainska militären. I kronologisk ordning, chefen för landstyrkorna avgick i januari, överbefälhavaren blev sparkad av Janukovitj 19/2, vice överbefälhavaren avgick 21/2, ny överbefälhavare sade upp sig 28/2.

Sedan kom rapporter igår, 2/3, att nya chefen för marinen (som ersatte den Janukovitj utnämnde till 19/2 ÖB) hoppade över till Krim-sidan senare att chefen för säkerhetstjänsten, chefen för interna affärer, chefen för krishantering samt t.f. chef för gränsvakten följde honom likaså.

Detta är oroande det kan hindra Ukrainas militär att fungera, men goda nyheter är att den nya flottchefen verkar lojal i alla fall och NY Times kör en artikel om de som inte följde gamla flottchefens uppmaning att hoppa av.

Moralen behövs för att motstå påfrestningar som i filmen nedan vilket också var det bästa som kom ur gårdagens nyhetsrapportering.

Ukrainarna hade blockerat vapenförrådet med pansarterrängbilen och när den ryska officeren uppmanar honom att överlämna vapnen ber ukrainaren ryssen att fara och flyga. “Нет, это моя машина [Nej, det är min bil]” säger han med en kos lugn och händerna i byxfickorna.

Vidare är det värt att läsa Keir Giles, vars observationer jag postade igår,  analys för Chatham House där han bl.a. skriver‘:

The chances of any response from the West which would be meaningful in Russian terms is remote

Han lyfter även upp möjligheten om ett de facto-självständigt Krim som jag skrev om här.

För alla nya läsare, varmt välkomna. Ni kan följa bloggen via Twitter, Facebook eller e-mail (i menyn till höger)

Nytt och läsvärt: Försvar och Säkerhet (rekommenderas speciellt), JägarchefenCornucopia 1, 2, Wiseman om inhämtning mot svenskar, Wiseman i SvD “Politikerna har struntat i signalerna. SvD 1, 2DN,

4 thoughts on “Rysk intervention i Ukraina del 8: Marknader och militärer

  1. Guldreserven värderades per 31/12 2013 till 31,4 Mdr SEK. (Valutareserven bestående av USD, CAD och AUD värderades samma datum till 3556 Mdr SEK).

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s