Konfliktvarning Moldavien: Pro-ryska upplopp?

Läget är spänt i Moldavien inför söndagens val. Igår förbjöd den centrala valövervakningskommittén det pro-ryska partiet Patria av för att ha tagit emot utländska pengar vilket är olagligt i Moldavien. Idag bestämde domstolen att beslutet var korrekt.

Igår grep även Moldavisk polis fem personer med som planerade att starta våldsamma upplopp i Moldavien. Personerna var beväpnade med pistoler, RPG:er, uniformer och stora mängder pengar. Myndigheterna bedömer att det är 15 personer i en förbjuden pro-rysk grupp som planerar att starta upplopp ifall de pro-EU partierna vinner makten. Än mer oroande är att de ska ha gripits med ritningar över centrala statsinstutioner och ha kopplingar till ‘antifascister’ i Ukraina. De sistnämnda uppgifterna kommer ifrån en källa i landet jag bedömer mycket trovärdig och samtidigt mycket oroande.

Moldavien är ett delat land som har haft stora svårigheter att behålla en regering än längre tid och valen avlöser varandra. Man har hållit sju val de senaste fem åren. Landet är grovt sett delat på hälften, även fast en pro-europeisk riktning har haft starkast support. Dock riskerar avstängningen av det pro-ryska partiet att tippa över balansen i detta val. Moldavien har även en utbrytarregion och en frusen konflikt i Transnistrien där ryska ‘fredsbevarande’ styrkor funnits sedan kriget som följde Sovjetunionens uppbrott.

Det de facto-självständiga Transnistrien har länge fungerat som ett medel för inflytande mot Moldavien. Utan den hade möjligen Moldavien varit i EU idag. Den ryska oviljan att dra tillbaka de trupperna var en anledning varför CFE-avtalet gick i stöpet och landets geopolitska läget har ökat desto mer på grund av kriget i Ukraina (se nedan).

IMG_0213

Än mer oroande är att inatt mördades modern till direktören för tidningen Panorama. Modern vart brutalt mördad med tydliga tecken på våld mot huvudet. Oroande nog stöder tidningen Panorama den pro-ryska saken i allmänhet och Patria i synnerhet. Det är inte min avsikt att peka fingrar i ett fall jag inte har någon djupare insikt i men vem mördaren är är inte det viktiga.

Det finns väldigt många indicier pekar på försökt till pro-ryska upplopp, ett pro-ryskt Majdan så att säga. Det behövs inte mer än ett par tusen som protesterar och bland dem ett gäng provokatörer som utlösa våldet. Både demonstranter och provokatörer lär det finnas och vi får sätta hoppet till den moldaviska statens möjlighet att hantera eventuell oro och vara beredd att snabbt ge stöd. De behöver verkligen ett stöttande EU.

Uppdatering 22.18: Nu har amerikanske ambassaden släppt ett pressmeddelande där man, utan att ha tillgång till all fakta i fallet, uttrycker djup oro för rättstatsprincipen och den demokratiska processen. Mer spekulativt skulle man kunna parafrasera uttalandet att Moldavien bör akta sig för föreväningar som kan leda till upplopp.

Vidare bör vi hålla ögonen på Gaugazien under valet som är en region i allra sydligaste delen av Moldavien som gränsar mot Ukraina. Där ska, enligt den lokala valkommissionen, 98,4% ha röstat för närmare relationer med Rysslands tullunion och 97,2% röstat emot närmare EU integration i en folkomröstning. Än viktigare skulle 98,9% stödja självständighet och närvaron för dessa val skulle vara över 70%. Dock har folkomröstningens legitimitet förnekats centralt.

2 thoughts on “Konfliktvarning Moldavien: Pro-ryska upplopp?

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s