Från bröd på bordet till Novorossija – Ryska samhällskontraktet del 2

Uppföljaren till från första inlägget om det ryska samhällskontraktet från självständighet till 2008 tog längre tid än planerat, men nu är det dags i alla fall. Även så är Kalle Kniiviläs bok Putins Folk en bra resumé på förloppet till idag, min recension finns här.

För att börja där jag slutade senaste: hade Putin klivit av 2008 hade han varit den mest populäre ryska ledaren genom tiderna. Efter honom kom Dimitri Medvedev till makten 2008 och startade sin ämbete med ett krig med Georgien som snart blev en reset i tidigt 2009 med Obama-administrationen.

Putin Approvals
Putin Approvals

Under denna tiden var mediabilden väldigt annorlunda i Väst; man hade fortfarande stark tro på ett demokratiskt Ryssland som skulle integreras med Väst vilket förkroppsligades av just Medvedevs val och samarbetet som resetten gav: new-START, sanktioner mot Iran, samarbete med logistikförsörjning till Afghanistan och sedan ett ryskt avstående från veto i Libyen-insatsen. Låt mig även att situationen var lite mer nyanserad än efterhandskonstruktionen “men Medvedev var ju bara Putin’s marionett”. Under denna tid ungefär var den senaste höjdpunkten i väst-ryska relationer, sedan gick det utför.

Medan Väst överträdde sitt mandat i Libyen och korrupta autokratier började falla i Mellanöstern, övertygade sig Ryssland, speciellt post-hoc, att arabiska våren var ett resultat av västlig social engineering via informationsmedel, så som sociala medier och propaganda samt CIA-arbete på marken.

Detta kulminerade sedan i protesterna med uppemot 60,000 personer mot valfusk i parlamentsvalet i Ryssland i december 2011 och senare vid presidentvalet i mars 2012. Dessa protester var givetvis också CIA-sponsrade och resulterade i sommaren 2012 med den uppmärksammande lagen mot NGO:er och motsvarande om utrikes agenter.

Till denna processen måste givetvis finanskriserna läggas till. Både 2008 som drabbade Ryssland väldigt hårt och dess andra större svallvåg som var under 2011-2012. Detta innebär att det blir mycket svårare att tillfredsställa folket, så att de får de bättre, och eliten genom att köpa deras stöd.

Från läsaren Mikael
Att samläsa med politisk utveckling (Från läsaren Mikael)

Även om det var en process så förändrades Ryssland snabbare än någonsin här. Mycket av den demokratiska illustionen med Putins omval försvann; där och då började regeringen förstå att nuvarande politiska system (att medborgarna tydligen fick det bättre) inte kunde garantera regimens överlevnad utan ett skifte i strategi behövdes.

Min syn är att på grund av detta kom skiftet emot olika strömningar som går utanför det politiska systemet – beroende på dess ineffektivitet och folks misstro mot detta – in i andra strömningar: nationalism, konservatism, anti-väst retorik och starkare religiositet. Det som är gemensamt för dessa är att de skapar direkta band mellan folket och ledarskapet som inte går via ett politiskt system. En oroande effekt av detta är att ökad populism som tenderar att institutionalisera sig själv.

Utifrån detta förändrade sociala kontrakt kom Krim-krisen som en representation på det samma. Den är extremfallet av nationalism – med utspel om Novorossija – och anti-västlighet – där Väst har skapat hela krisen – och där konservatism mot västliga värderingar har varit ett huvudslagträ. Bra timing Conchita Wurst!

Under Ukraina-krisen har även Putin siffror skjutit upp i höjden tillbaka till 80%, men det är som att pinka i byxan när det är 20 minusgrader ute. Som vi alla vet blir det väldigt varmt och skönt snabbt, men om vi inte fortsätter pinka blir det väldigt kallt.

På samma sätt ser jag att den mest oroande aspekten med Krim-annekteringen och Ukraina-krisen är att regimen har bristande legitimetsproblem som man försöker parera med skiftande strategier och krigsstatsstrategien visar sig framgångsrik.

Vad händer när Ryssland går tillbaka som busineness-as-usual med ytterligare försämrad ekonomi? (bedömt tappat 1% av tillväxt på krisen, plus miljarder spenderat på att rädda valutan); Kommer man att söka nya kriser för att fortsätta åtnjuta stöd? eller kan man med nationalism, anti-västlighet och konservatism tillfredsställa sina väljare? Båda prospekterna är oroande.

7 thoughts on “Från bröd på bordet till Novorossija – Ryska samhällskontraktet del 2

  1. “Vad händer när Ryssland går tillbaka som busineness-as-usual med ytterligare försämrad ekonomi?”

    – Oooops! Ryssland och Kina teckande visst historiens största energiavtal.

    “Kommer man att söka nya kriser för att fortsätta åtnjuta stöd? eller kan man med nationalism, anti-västlighet och konservatism tillfredsställa sina väljare? Båda prospekterna är oroande.”

    – Vem vet. Verkar ju som att det är väst som står för majoriteten av konfliktsökandet, så det intensiva hetsandet mot ryssland framstår ju tydligt som hyckleri och propaganda mot den bakgrunden. Men du kanske verkligen tror att de miljarder dollar som usa pumpade in i ukraina verkligen var “demokratifrämjande verksamhet”?

  2. Ja, elaka Väst hetsar Ryssland som “råkar/tvingas” annektera delar av Ukraina och plöjer miljarder in i Ukraina var ju till krigsfrämjande verksamhet. Såklart!

  3. Oscar: Ja, orsaken till krisen är EU. Bryssel ignorerade det faktum att Ukraina är ett kulturellt splittrat land. Man skulle ha diskuterat associationsavtalet tillsammans med Ryssland. Istället tvingade man Ukraina välja mellan EU och Tullunionen. Och vad var den nya regimens första åtgärd? Att degradera det ryska språket samt skapa en regering där östra Ukraina inte finns representerat. Istället inkluderade man högerradikala – något som skapade djup misstro. Fast det kanske också är Rysslands fel?

  4. re: Att planen om språkdegradering av ryskan lagts på is betyder INTE att den är skrotad. Tvärtom, Kievjuntan kommer förr eller senare att försöka förbjuda ryska och det vet Novorussia!

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s