Är Carl Bildt korrumperad? Aftonbladets journalistik och källkritik

I morse när jag vaknade läste jag igenom Lisa Röstlunds artikel om korruptionsanklagelserna mot Carl Bildt. Det ringde direkt varningsklockor då texten lät insinuerande, icke-konkret och drivande att placera Carl Bildt och korruption i samma mening. Ett exempel är hur beställning till Kreab innefattade “speciella projekt” inom situationstecken och ett av dem var ett presidentval var anklagat för valfusk. Valfusk, Kreab och Carl Bildt i samma mening, det måste ändå vara något fuffens här, va? Sedan att Carl Bildt stöttat Georgien och Saakashvili gör ju inte saken bättre i artikelns ögon.

Nyckelpersonen som upprepar korruption är en tidigare georgisk minister Giorgi Khaindrava. Eftersom jag precis spenderade en månad i Georgien och träffade en del personer där, tog jag helt sonika och kontaktade en av dem för att höra mer om Khaindrava. Personen i fråga var medlem i Saakashvili-administrationen där även Giorgi ingick ett tag och min kontakt visst mycket väl vad han var för typ.

Svaret jag fick var att han är broder till nuvarande vice-sekreteraren i Georgiens säkerhetsråd och nära till den Georgiska dröm-koalitionen vilket har nu gjort allt för att starta en svartmålnings-kampanj mot Carl Bildt. Anledningen att Bildt har blivit föremål för detta är att han varit hårt mot nuvarande regeringens politiska förföljelse mot medlemmar (EU:s kritik om detta finns skrivet om här)

Än dystrare, fortsatte min källa, att Khaindrava nära kopplingar till den georgiska och ryska maffian. I 2012 filmade franska gendarmeriet honom när han besökte dem i Paris och lämnade över material som visade att det planerade att destabilisera Georgiens inrikessituation innan valet (här fanns rapport).

En snabb googling leder en till Laura Radanko’s blogg. Hon är författare som specifikt har granskat den ryska maffian. Hon skriver om hur Khaindrava har varit anklagad för att samarbeta med rysk underrättelsetjänst och hur han varit kallad till åklagarens kontor för utfrågning i relation till hans kopplingar till maffian och planerna att destabilisera Georgien. 

Enligt Georgiens chefsåklagare:

Several weeks ago we received information from the French National Gendarmerie concerning the issues which are of crucial importance for the security of Georgia’s national interests. Today, on September 25, based on the motion of the Georgian Justice Ministry and under the sanction of the French court, we were handed over this information.

En del från utredningen är denna video från franska polisen som kopplar Khaindrava till rysk mafia (med georgiskt påbrå)

Här skriver Bloomberg en längre artikel om upploppen som oppositionen startade, om anklagelserna om rysk inblandning och hur Khaindrava skulle åtalas. Mitt fältarbete i Georgien och min forskning om rysk krigföring ligger i linje med den bilden som givits ovan. Ryssland, genom organiserad brottslighet och sin underrättelsetjänst, försöker aktivt destabilisera sina grannländer. Det pågår.

Att Ryssland bedriver informationskrigföring mot Väst är också inget nytt under solen. Att Carl Bildt är bland dem som personligen driver den hårdaste politiken mot Ryssland likaså icke. Att huvudnumret i Aftonbladets artikel är en ex-minister med kriminella kopplingar och, påstådda, kopplingar till rysk underättelsetjänst borde få en att i alla fall att göra en extra sökning på Google. Att det sedan är val på söndag kanske inte höjer ribban, utan ger fler möjligheter till pajkastning.

Jag kan, såklart, inte heller säga om Carl Bildt är inblandad i korruption heller, men sättet denna artikel var skriven på väckte mina varningsklockor (som Aftonbladets journalistik ofta gör) och detta var vad jag fann.

Mer om Khaindrava: Civil.Ge, Channel 1

2 thoughts on “Är Carl Bildt korrumperad? Aftonbladets journalistik och källkritik

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s