Breven om NATO

I det fortsatta sökandet efter nya former för att bli klokare, så har vi, Johan och Oscar, kommit överens om att pröva ett publikt och digitalt brevskrivande som ett sätt att samtala om svåra försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Denna form ger möjligheten gå på djupet och interagera. Det är få, svåra frågor som kan lösas med enbart ett replikskifte.
 

Johan Wiktorin är ledamot i Kungl Krigsvetenskapsakademin och redaktör för Försvar & Säkerhet.
Oscar Jonsson är doktorand vid King’s College i London, där han forskar i rysk militärteori och krigföring.

Ämnet för vår första brevväxling är NATO. Ingen av oss är 100 % övertygade för endera linjen. Oscar lutar mot att ett medlemskap skulle gagna Sverige och våra intressen, medan Johan är tveksam.

Vi har för avsikt att skriva tre brev vardera med ett par/några dagars mellanrum. Dessa digitala brev publiceras på den andra bloggen med länk från avsändarbloggen också. Först ut är Johan, som på söndag skriver till Oscar här på bloggen.

Vi hoppas att vi själva kan bli klokare, och att läsarna deltar i diskussionen kring ett ämne som betyder mycket för Sveriges fortsatta välstånd.

Bästa hälsningar,

Johan och Oscar

7 thoughts on “Breven om NATO

  1. Strålande bra idé. Försvarsdebatten, såsom den nu ser ut, spretar en hel del med inlägg högt som lågt om alltifrån nationell strategi och personalförsörjning till enskilda vapensystem eller delar därav. Inte att någon av dessa frågor är oviktig eller ointressant, men det grepp ni nu tar har förutsättningar att skapa mer struktur i debatten. Ett extra plus att ni börjar med ett ämne som, oavsett vad man tycker om det, ändå påverkar flertalet av de övriga frågor. Bra jobbat! Ska bli spännande att ta del av.

    / Commander

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s